Vacazzee

All about East Malaysia's travel information, people, cultures, news and events

VMY2020
News

Sabah Meningkatkan Pelancongannya Dengan Kepelbagaian Seiring Dengan VMY2020.

Sabah meningkatkan pelancongan dengan kepelbagaian seiring dengan VMY2020 (Visit Malaysia Year 2020).

Beberapa acara utama di Sabah seperti Festival Marathon, Sabah Fest dan Kaamatan turut disenaraikan dalam kalendar acara Tahun Melawat Malaysia 2020 (VMY2020) untuk menarik lebih ramai pelancong ke negeri ini.

VMY2020
Pesta Kaamatan 2019.

Timbalan Ketua Menteri Datuk Christina Liew, yang juga Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar, berkata kalendar acara itu diterbitkan oleh Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan Persekutuan.

Beliau berkata sebegini sebagai balasan kepada persoalan oleh Datuk Abidin Madingkir (Upko-Paginatan) mengenai perancangan oleh kementerian Liew untuk memanfaatkan VMY2020 pada persidangan Dewan Undangan Negeri pada hari 18 November tahun lalu.

Bersempena dengan VMY2020, Tourism Malaysia juga bekerjasama dengan Lembaga Pelancongan Sabah (STB) untuk menghasilkan brosur yang dikenali sebagai Pakej Terbaik Sabah 2019/2020, yang menyerlahkan 100 pakej pelancongan di seluruh negeri.

Ini adalah dalam bentuk e-brosur, dengan versi bercetak yang terdapat di pejabat Tourism Malaysia di dalam dan di luar negara dan antara strategi pemasaran untuk mempromosikan Sabah meletakkan logo VMY2020 dalam semua aktiviti promosi yang menyertai pasaran asing.

KARNIVAL MAKANAN & KRAF TANGAN ETNIK SABAH.

Antara yang akan datang yang disenaraikan pada suku pertama tahun 2020 ialah Forum Pelancongan Asean 2020 di Brunei, Perjalanan dan Pelancongan Pelancongan Asia Selatan di New Delhi, Pameran MATTA di Kuala Lumpur, dan Internationale Tourismus-Börse Berlin.

Borneo Bird Festival 2019.

Sabah juga akan menganjurkan persidangan industri adventure travel di Asia Pasifik pada bulan Februari, di mana ia dijangka menarik ramai pelawat asing.

Sabah akan terus bekerjasama dengan agen pelancongan antarabangsa dan syarikat penerbangan untuk mempromosikan produk Sabah di sini, serta meningkatkan e-pemasaran melalui laman web dan media sosial.

Kota Kinabalu Jazz Festival.

Liew menggesa semua wakil rakyat untuk menyokong sebab dengan memastikan tempat-tempat pelancongan di kawasan masing-masing dikekalkan dengan baik dan masyarakatnya mesra pelancong.

Menjawab soalan tambahan dari Datuk Joniston Bangkuai (PBS-Kiulu) mengenai apa yang telah dicapai oleh delegasi Sabah ketika menyertai World Travel Market di London tahun lalu.

Liew berkata mereka meletakkan lebih banyak promosi mengenai pelancongan perubatan di sana.

“Kami ingin mengembangkan kawasan pelancongan baru ini, iaitu pelancongan perubatan.”

“Sebagai contoh, syarikat yang berpusat di London akan datang ke Sabah dan kami akan bercakap mengenai terma dan syarat sebelum menandatangani memorandum persefahaman ke arah mencapai matlamat ini, ” katanya.

Pautan berkaitan :

 https://vacazzee.blog/wp-admin/post.php?post=3577&action=edit 

Leave a Reply