Vacazzee

All about East Malaysia's travel information, people, cultures, news and events

Travel Info

9 Sebab Mengapa Borneo Merupakan Syurga Kepada Eko-pelancongan.

Borneo menjadi syurga eko-pelancongan yang menjadi tarikan kepada pelancong tempatan dan antarabangsa. Borneo merupakan pulau ketiga terbesar di dunia.

Ianya adalah salah satu kawasan biodiversiti yang paling banyak di bumi ini. Borneo dibahagikan kepada empat bahagian iaitu Indonesia Kalimantan, Sabah Malaysia, Sarawak Malaysia dan Brunei.

Setiap negara mempunyai pelbagai taman negara dan kawasan perlindungan.

Borneo mempunyai kawasan hutan hujan yang dipercayai berjuta-juta tahun dengan spesies flora, fauna dan primate yang tidak terkira banyaknya.

Tidak hairanlah bahawa mengapa Borneo boleh berkembang sebagai destinasi tempat dan syurga untuk eko-pelancongan.

1 . Biodiversiti

Faktor utama yang menggalakkan ekopelancongan di Borneo adalah kepelbagaian biodiversiti flora dan fauna.

Lebih daripada 16,000 jenis tumbuhan dipanggil sebagai rumah hutan hujan Borneo, dengan kira-kira 6,000 dijumpai di serata pelusuk bumi.

Rafflesia, antara tumbuhan yang paling jarang ditemui.

Terdapat juga beratus-ratus mamalia, reptilia dan spesis burung, beberapa endemik dan beberapa migrasi, bersama dengan sepuluh spesies primate.

Di sini juga merupakan tempat tinggal untuk monyet proboscis dan orangutan yang terancam, gajah dan juga burung enggang.

Spesis Habitat Burung Enggang.

2 . Spesis Monyet

Salah satu sebab utama ekopelancongan berkembang di Borneo adalah kerana spesis kepelbagaian primate.

Pelancong yang bertuah berpeluang untuk melihat beberapa spesis monyet seperti orangutan dan monyet Proboscis yang tinggal di habitat semulajadi mereka.

Monyet Proboscis, dengan hidungnya yang luar biasa dan kelakuan aneh, merupakan spesis monyet yang boleh ditemui di Borneo.

Menuju ke Lembah Danum untuk melihat Orangutan dan menyertai kembara River Cruise sepanjang Sungai Kinabatangan atau Beaufort untuk melihat monyet Proboscis.

Orangutan merupakan spesis terancam dan merupakan salah satu syurga eko-pelancongan di Borneo.

Selain itu terdapat juga spesis endemik yang lain di Borneo seperti Jebon, Kera dan Monyet dahan.

3 . Kawasan Pemuliharaan Lembah Danum

Terletak di Timur Sabah, Kawasan Pemuliharaan Lembah Danum merupakan salah satu daripada beberapa kawasan hutan Borneo yang masih belum disentuh oleh dunia.

Kawasan yang masih belum disentuh dunia yang menjadikan ianya syurga eko-pelancongan di Borneo.

Ianya merupakan pusat penyelidikkan untuk mengkaji tapak ekologi di kawasan itu di samping mempromosikan pemuliharaan.

Para tetamu boleh menginap di penginapannya dan mengambil bahagian dalam trek hutan, berjalan kaki ke tempat kanopi dan melihat hidupan liar.

Dilindungi sejak tahun 1995, kawasan pemuliharaan ini adalah salah satu kemudahan penyelidikan terkemuka di Borneo.

4 . Taman Negara dan Kawasan Perlindungan

Bergerak ke Sabah dan kita akan dapat menemui kawasan konservasi dan rizab hutan di pedalaman termasuklah Maliau Basin, Tangkulap dan Crocker Range.

Sarawak mempunyai Taman Negara Bako dan Taman Negara Pulong Tau yang dilindungi telah lama dahulu.

Brunei yang kecil ini mempunyai beberapa rizab dalam perjalanan singkat dari ibu kota Bandar Seri Begawan.

Taman Negara Bako, Sarawak. Syurga di Borneo sebagai eko-pelancongan.

Kalimantan, yang meliputi daratan terbesar, mempunyai sekurang-kurangnya lapan taman negara.

5 . Pusat Rehabilitasi Orangutan

Malangnya, Orangutan Borneo sangat terancam. Penebangan hutan digabungkan dengan ladang kelapa sawit yang semakin banyak memusnahkan habitatnya.

Orangutan yang diberi makan secukupnya.

Disebabkan itu, beberapa pusat pemulihan wujud di sekitar Borneo untuk memelihara Orangutan yang terancam. Ini membantu mempersiapkan mereka untuk kembali ke alam hidupan liar satu hari nanti.

Implikasi terhadap hidupan liar yang terancam. Sila lihat pautan untuk ketahui lebih lanjut.

Pusat Rehabilitasi Orangutan boleh ditemui di Sepilok, Sandakan, Sabah dan Semenggoh Wildlife Rehabilitation Centre di Sarawak berdekatan daerah Kuching.

Pengunjung boleh menyaksikan Orangutan diberikan makan dan mendekati primate mudanya.

6 . Kehidupan Marin

Taman Negara Tunku Abdul Rahman, satu siri lima pulau di pesisir Kota Kinabalu, mempunyai pelbagai kehidupan marin dan air jernih yang mengagumkan.

Bergerak lagi ke Pantai Timur Sabah di Pulau Sipadan dan berpengalaman untuk menyelam di laut dalam.

Tempat-tempat lain di sekitar Borneo mendapati bahawa beberapa spesies migrasi hidupan marin, termasuklah ikan lumba-lumba dan ikan paus pada waktu tertentu.

Ianya bukanlah sesuatu yang rahsia bahawa Borneo adalah salah satu daripada tempat menyelam utama dan terkenal di dunia.

7 . Keindahan Alam Semulajadi

Pelancong tidak perlu bergerak jauh untuk mengalami alam semula jadi. Hutan tebal dan hutan hujan utama mengelilingi banyak pekan, bandar dan perkampungan di Borneo.

Dalam masa perjalanan yang singkat di Kota Kinabalu, Sabah dan Kuching, Sarawak, para pelancong juga dapat berdiri di samping alam semulajadinya yang cukup indah.

8 . Gua di Sarawak

Sarawak sangat terkenal dengan gua-gua yang mempunyai kelebihan ekologi mereka tersendiri serta beberapa chambers dan passages yang masih belum diterokai.

Gua Mulu, Sarawak.

Daripada penuaian istimewa sarang burung di Gua Niah ke Gua Rusa Mulu yang mempunyai sekurang-kurangnya satu juta kelawar, Sarawak memberikan kepelbagaian dalam kegiatan dan pengalaman kepada para eko-pelancong.

The Sarawak Chamber, yang juga berada di Taman Negara Mulu, adalah ruang gua terbesar di dunia mengikut jumlah.

Sila lihat pautan ini untuk informasi tentang Gua Mulu.

9 . Pengalaman Menerokai Hutan Borneo

Di mana lagi yang membolehkan pelancong untuk mendaki di hutan dalam perjalanan sehari atau menghabiskan beberapa malam jauhnya di hutan hujan?

Pemandu Pelancong dapat membawa pelancong untuk berjalan di laluan hutan dan Canopy Walks yang tinggi di atas lantai hutan untuk melihat hidupan liar, monyet dan burung.

Laluan Kanopi di Poring, Ranau.

Mengalami kepanasan, kelenturan dan eksotik yang mendalam di dalam hutan adalah faktor utama yang mendorong ekopelancongan di Borneo.

KESIMPULAN

Secara kesimpulannya, sebab-sebab inilah yang membuatkan Borneo menjadi syurga eko-pelancongan yang menjadi tarikan kepada pelancong tempatan dan antarabangsa.

Masih terdapat banyak lagi tempat yang belum diterokai di Borneo yang membolehkan perkembangannya dalam eko-pelancongan.

Diharap eko-pelancongan Borneo ini akan terus berkembang, dipelihara dan dipulihara agar dapat terus menjadi syurga eko-pelancongan.

Leave a Reply