Vacazzee

All about East Malaysia's travel information, people, cultures, news and events

News

Apakah Misi Yang Dijalankan Republik Czech dan Sabah Dalam Meningkatkan Pelancongan Bersama Menjelang 2020?

Terdapat banyak potensi untuk kerjasama antara Republik Czech dan Sabah dari segi pelancongan dan perdagangan, kata Timbalan Ketua Menteri Datuk Christina Liew.

Masjid Bandaraya Kota Kinabalu

Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar itu menerima pandangan menghantar delegasi dari Lembaga Pelacongan Sabah (STB) mengenai misi pelancongan dan perdagangan kepada Republik Czech itu tahun depan.

Konsul Kehormat Konsulat Kehormat Republik Czech, Vincent H. K. Tan, yang berpusat di Sabah, telah bersetuju untuk menyelaraskan misi itu.

Aktiviti “STARGAZING” di Kota Belud.

“Menyedari bahawa pelancongan merupakan industri jasa utama di Republik Czech, dan kita masih belum mengetuk pasaran perjalanan pelancongan di Republik Czech. “, kata beliau.

Tambahan beliau, ” saya percaya ia saling menguntungkan bagi Sabah dan Republik Czech untuk mempromosikan satu sama lain sebagai destinasi wisata di mana kita dapat mempamerkan Warisan sejarah dan budaya, antara tarikan semulajadi dan yang lain.”

” Kementerian saya melalui Lembaga Pelancongan Sabah berminat untuk menembusi pasaran Eropah dalam usaha mempelbagaikan pasaran pelancongan, ” kata beliau semasa panggilan kehormat oleh Duta Besar Kedutaan Republik Czech ke Malaysia, Milan Hupcej, Khamis.

Beliau ditemani oleh Kaunselor Ekonomi, R & D dan Pendidikan Kedutaan, Lenka Tomanova, dan Tan mengenai lawatan rasmi pertamanya ke Sabah sejak berkhidmat pada Mac tahun ini.

Milan bersetuju dengan Liew bahawa terdapat banyak potensi untuk kerjasama daripada pelancongan dan perdagangan kepada perlindungan alam sekitar, biodiversiti dan pengurusan sisa, mengatakan negaranya mempunyai jumlah perdagangan yang besar.

” Itulah sebabnya kami memilih negeri anda (Sabah), ” katanya kepada Menteri. Saya gembira mendengar minat Sabah untuk melibatkan diri dengan penduduk di negara saya. “, kata Milan.

Tambahan Milan, Czech Republik boleh meletakkan pakar mereka bersama kerana ingin berkongsi teknologi hijau dan kepakaran kejuruteraan. “Malaysia adalah sebuah negara yang mempunyai reputasi yang baik, dan mempunyai persekitaran yang kondusif untuk menjalankan perniagaan”.

Pelancongan adalah industri besar di Republik Czech yang merupakan destinasi pelancongan utama di Eropah. Penduduk Czech juga banyak melancong ke seluruh dunia dan kira-kira 50,000 orang Czech yang datang ke Malaysia.

“Walaupun kami (Republik Czech) mempromosikan negara kami terlebih dahulu, promosi dari pihak anda (Sabah) dengan bantuan media juga perlu untuk membangunkan pelancongan berkualiti tinggi.”, kata Milan.

Duta Besar itu menekankan bahawa Sabah harus dimasukkan dalam agenda Tahun Melawat Malaysia 2020. Beliau turut berkata bahawa Sabah mempunyai Taman Negara yang terpelihara dan pantai yang sangat indah.

Leave a Reply