Vacazzee

All about East Malaysia's travel information, people, cultures, news and events

News

Mengejutkan! Pelancongan di Daerah Sipitang semakin Pantas?

Sipitang ialah sebuah ibu Kota untuk daerah pedalaman Sipitang di Negeri Sabah. Daerah ini merupakan bandar yang paling dekat dengan sempadan Brunei dan Sarawak.

Sipitang berpotensi untuk menjadi tumpuan bagi pelancongan kerana terdapat pelbagai tarikan yang unik yang boleh dibangunkan.

Lokasi yang strategik iaitu berdekatan dengan Brunei dan Sarawak adalah satu lagi berkat yang boleh menambah daya tarikan yang sedia ada.

Festival buah-buahan selama empat hari baru-baru ini yang diadakan di Sipitang telah melibatkan 235 vendor yang mengumpulkan sejumlah RM1.3 juta daripada lebih 30,000 pelawat.

Ianya merupakan salah satu usaha yang mampu membawa Sipitang sebagai salah satu tarikan yang membawa keuntungan kepada industri pelancongan di Sabah.

Kepelbagaian buah-buahan semasa musim buah merupakan tarikan lain di Sipitang selama bertahun-tahun. Walaubagaimanapun, terdapat banyak perkara lain yang dapat dikembangkan, terutama budayanya.

Untuk membangunkan Sipitang sebagai destinasi pelancongan, ianya perlu meletakkan tekanan kepada orang ramai dengan memperkenalkan budaya baru untuk memberi keutamaan dalam menjaga kebersihan dan mencantikkan daerah itu.

Perbezaan dari segi budaya dan identiti di Sipitang inilah yang merupakan sesuatu yang dapat menyatukan penduduknya untuk membangunkan pelancongan di daerah itu.

Sipitang terletak 44 kilometer di selatan Beaufort dan 144 kilometer di selatan, ibu kota Kota Kinabalu serta 123 kilometer di utara Long Pasia, salah satu tarikan paling popular di Sabah.

Kampung Long Pasia dan Long Mio serta kawasan pemuliharaan sekitarnya terletak di daerah Sipitang.

Kawasan Long Pasia adalah salah satu destinasi pelancongan yang popular di Sabah, yang mana antara lain, air terjun Maga dan taman Kerangas.

Pekan Sipitang menjadi tuan rumah perayaan GATA (Gasing and Guest Room) sejak tahun 2003.

Festival ini menampilkan acara-acara kebudayaan seperti permainan tradisional, muzik dan persembahan tarian, terutamanya kumpulan pribumi yang utama di daerah Sipitang, iaitu Kedayan, Lundayeh / Lun Bawang , Murut dan Brunei.

Dengan kepelbagaian etnik yang hidup dalam keharmonian, ianya dipercayai akan menjadi tarikan utama di Sipitang.

Selaras dengan tahun melawat Malaysia pada tahun 2020 akan datang, Sipitang mampu memiliki ramai pengunjung daripada pengunjung tempatan ataupun pengunjung luar dengan usaha-usaha yang tidak pernah putus untuk membangunkan Sipitang sebagai destinasi pelancongan.

By: Shamsul.

Leave a Reply