Vacazzee

All about East Malaysia's travel information, people, cultures, news and events

News

Adakah Pelancaran Logo Baru”Visit Malaysia 2020″ Sesuai Untuk Industri Pelancongan di Borneo Malaysia?

Logo baru ‘Visit Malaysia 2020’ .

Baru-baru ini, Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad telah melancarkan logo kempen rasmi ‘Visit Malaysia 2020’ di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

Logo itu, sebahagian daripada usaha untuk pemasaran dan promosi kempen, menampilkan pelbagai ikon yang dikenali di Malaysia seperti hornbill, bunga raya, pakis liar dan warna bendera Malaysia.

Ianya mewakili kepelbagaian budaya, warisan, flora dan fauna Malaysia serta pengalaman yang ditawarkan sebagai destinasi percutian. Tagline untuk kempen adalah: “Visit Truly Asia Malaysia 2020”.

Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad disertai Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan Datuk Mohamaddin Ketapi (kanan) semasa pelancaran Truly Asia Malaysia 2020 di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur.

Alfred Pua, seorang pereka grafik dari Melaka yang berusia dua puluh tiga tahun, dipilih sebagai pemenang pertandingan logo, antara ratusan penyerahan dari seluruh Malaysia. Dia telah diberikan sijil penghargaan.

Logo baru akan menggantikan logo lama. Logo lama itu menerima banyak kritikan selepas reka bentuknya yang biasa-biasa saja, yang dimodelkan selepas setem pos dan menampilkan Menara Berkembar Petronas, orang utan memeluk monyet proboscis, dan cermin mata hitam penyu di pantai, dengan slogan ” Travel. Enjoy. Respect”.

Previous logo of “Visit Malaysia 2020”.

Pada majlis itu, Dr Mahathir turut menyaksikan upacara pertukaran “Memorandum of Joint Promotion” diantara Tourism Malaysia dengan pelbagai pihak, iaitu Malaysia Airlines, AirAsia, Firefly, Malindo Air, Malaysia Airports Holdings Berhad dan Sharp (M) Electronics Sdn. Bhd.

Tahun 2020 telah ditetapkan sebagai Tahun Melawat Malaysia 2020 yang mensasarkan kira-kira 30 juta ketibaan pelancong dan RM100 bilion resit pelancongan. Tumpuan kempen adalah mengenai ekopelancongan, seni dan budaya.

Untuk memastikan kejayaan kempen, Tourism Malaysia telah bekerjasama dengan beberapa syarikat sektor swasta seperti Sharp (M) Electronics Sdn Bhd, Malaysia Airlines, AirAsia, Firefly, Malindo Air dan Malaysia Airports Holdings Berhad, untuk melaksanakan aktiviti pemasaran dan promosi menggunakan platform media antarabangsa.

The Visit Malaysia Year 2020 logo is seen on an aircraft at the Bunga Raya Complex, Sepang July 22, 2019. — Picture by Ahmad Zamzahuri

Di samping itu, dana RM5 juta yang dipanggil GAMELAN Malaysia telah disediakan untuk memberi sokongan kewangan kepada pemain industri pelancongan Malaysia yang menganjurkan aktiviti pemasaran dan promosi untuk mempromosikan Malaysia sebagai destinasi perniagaan dan percutian.

Dengan dana yang disediakan ini, ianya dapat memperkasakan lagi pelancongan di Borneo Malaysia untuk mempromosikan produk pelancongan mereka di mata dunia serta menerima lebih ramai pelancong daripada dalam dan luar Malaysia.

Logo baru ini juga sangat sesuai untuk membantu industri pelancong di Borneo Malaysia kerana ikon burung Enggang ataupun “Hornbill” ini amat terkenal serta melambangkan Borneo Malaysia yang akan membawa martabat yang tinggi kepada Sabah dan Sarawak.

Kerjasama daripada pihak yang berwajib amat penting untuk membawa martabat pelancongan di Borneo Malaysia bagi menjayakan kempen “Visit Malaysia 2020” ini berjaya pada tahun depan.

Ianya membuka peluang yang sangat besar kepada industri pelancongan di Borneo Malaysia yang mempunyai potensi untuk menarik lebih ramai pelancong yang melawat ke Borneo Malaysia dari segi tarikan, budaya dan festival yang berlangsung pada tahun depan.

Oleh itu, usaha-usaha ini mestilah diteruskan untuk mengembangkan industri pelancongan di Borneo Malaysia bukan sahaja semasa tahun melawat Malaysia 2020 tetapi juga tahun-tahun yang akan datang dan melihat peningkatan ketibaan pelancongan di Borneo Malaysia.

Secara kesimpulannya, logo baru ‘Visit Malaysia 2020’ sangat sesuai untuk industri pelancongan di Borneo Malaysia yang mempunyai potensi dalam memperkasakan industri pelancongan di Malaysia pada Tahun Melawat Malaysia 2020.

Leave a Reply